DruifGevonden in de Italiaanse wijnwijzer is onderstaand stuk over de diverse druiven die gebruikt worden in Italië.
Volg onderstaande links om onze wijnen te zoeken die gemaakt zijn uit de gewenste druif.

Blauwe Druivenrassen

 

 

Aglianico

 

De Aglianico is in de Oudheid overgebracht naar Italië door de Grieken en heeft zijn weg gevonden naar Basilicata, Campanië en naar delen van Apulië en Molise. De Aglianico is de basis van de Aglianico del Vulture DOC uit Basilicata en de Taurasi DOCG uit Campanië. Deze stevige, volle rode wijn met tonen van chocolade, donker fruit en leer heeft de veelzeggende bijnaam 'Barolo van het zuiden'.

 

Barbera

 

De zeer productieve en resistente Barbera is zeer veel aangeplant zowel in Italië als daarbuiten, maar ontleent haar faam voornamelijk aan de wijnen uit de omgeving van Alba, Asti en Monferrato (Piemonte). De Barbera geeft wijnen die robijn- en granaatrood van kleur zijn. De Barbera kenmerkt zich als robuust, veel tannine en structuur en een bittertje in de afdronk. Kunnen lang op fles rijpen.

 

Dolcetto

 

Voornamelijk aangeplant in de regio Piemonte en in mindere mate in de aangrenzende regio Ligurië. De Dolcetto geeft zachte, droge wijnen met een robijnrode kleur en veel donker fruit. Door de zachte tannines zijn de wijnen goed jong drinkbaar.

 

Freisa

 

De Freisa is met name in de omgeving van Asti en Casale di Monferrato (Piemonte) aangeplant en geeft robijnrode, droge of lichtzoete wijnen met een boeket van rozen en framboos. De wijn kan het best jong gedronken worden.

 

Grignolino

 

Deze zeldzame autochtone druivensoort, aangeplant in de heuvels van Monferrato (Piemonte), geeft rode wijnen met een licht kruidig bouquet. Droog van smaak met veel tannine en een licht bittertje in de afdronk.

 

Lambrusco

 

De zeer oude druivensoort, al door de Etrusken en daarna door de Romeinen werd gecultiveerd en telt vele sub-variëteiten. De meeste hiervan zijn aangeplant in de Emilia Romagna. Er worden diverse typen wijn van gemaakt, maar de bekendste is de parelende versie, de Lambrusco.

 

Montepulciano

 

Oorspronkelijk afkomstig uit de Abruzzen, waar de Montepulciano d'Abruzzo wordt gemaakt (en de Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane DOCG), vinden we de druif ook in de Marken, als basis voor de Rosso Conero DOCG. De milde tannines en de zachte smaak van rijp fruit zijn kenmerkend voor de wijnen.

 

Nebbiolo

 

Samen met de Sangiovese is de Nebbiolo één van de nobelste druivensoorten van Italië. Er worden zeer krachtige en unieke rode wijnen van gemaakt. De Nebbiolo wordt in diverse noordelijke regio's verbouwd, maar heeft Piemonte als bakermat. De geconcentreerde wijnen met een hoog tanninegehalte zijn uitermate geschikt om te ouderen. Synoniemen voor de Nebbiolo zijn 'Chiavennasca' in Valtellina; 'Picotendro' in de Valle d'Aosta en 'Spanna' in Noord-Piemonte.

 

Primitivo

 

De Primitivo is een autochtone druivensoort in Apulië, hoofdzakelijk aangeplant in de provincies van Taranto en Bari en in mindere mate in de provincies van Lecce en Brindisi. De druif wordt beschouwd als de voorvader van de Californische Zinfandel. De zachte, kruidige smaak van zondoorstoofd fruit is kenmerkend voor deze wijnen.

 

Sagrantino

 

Deze donkere en kruidige druivensoort is terug van weggeweest. Grotendeels aangeplant in de provincie van Montefalco in Umbrië geeft deze druif een unieke rode wijn onder de DOCG Sagrantino di Montefalco.

 

Sangiovese

 

De Sangiovese is samen met de Nebbiolo de nobelste druivensoort van Italië. Ook is de Sangiovese verreweg de meest aangeplante druivensoort. Oorspronkelijk afkomstig uit Toscane is de druif een verplichte druivensoort in diverse wijnen in heel Italië. De Sangiovese kent diverse sub-variëteiten en klonen. De beste omstandigheden voor de Sangiovese zijn gebieden met een flinke temperatuurschommeling tussen dag en nacht. De Sangiovese vormt de basis voor de Chianti Classico, de Vino Nobile di Montepulciano, de Brunello di Montalcino, de Morellino di Scansano en de Sangiovese di Romagna. Karakteristiek voor de wijnen van de Sangiovese is het aroma van zwarte kersen met tonen van hout, teer en wilde kruiden.

(Bron: Italiaanse wijnwijzer)

Witte Druivenrassen

 

 

Albana

 

Hoofdzakelijk aangeplant in de heuvels van Romagna in de regio Emilia Romagna, geeft deze druif een witte wijn met een strogele tot goudgele kleur. De druif vormt de basis voor de Albana di Romagna DOCG. De wijnen zijn meestal licht en fris-droog met een hoog zuurgehalte. In de Albana Passito wint de druif aan intensiteit en zijn de wijnen rijk en zoet, met tonen van abrikoos en honing.

 

Garganega

 

De Garganega is van oorsprong aangeplant in de Veneto, in de provincies van Verona, Vicenza en delen van de Colli Euganei. Op Sicilië vinden we een vrijwel identieke soort, de grecanico. De Garganega vormt de basis voor de Soave wijnen.

 

Grechetto

 

De Grechetto is voornamelijk aangeplant rond het stadje Todi, maar steeds vaker ook in de rest van Umbrië en andere delen van midden Italië. De druif wordt gebruikt in de blends voor de droge Orvieto. Waarschijnlijk is de Grechetto een sub-variëteit van de Greco, die hoofdzakelijk in Campanië is aangeplant voor bijvoorbeeld de Greco di Tufo.

 

Malvasia

 

De Malvasia is door vrijwel heel Italië aangeplant en heeft vele sub-variëteiten. Er zijn zelfs blauwe malvasia-variëteiten. Malvasia is een van de oudste autochtone druivensoorten in Italië. In Toscane gebruikt men de Malvasia voor de Vin Santo en op Sicilië geeft de Malvasia delle Lipari de gelijknamige aromatische wijn.

 

Moscato

 

Deze van nature zeer aromatische druif is vooral aangeplant in Piemonte en de Oltrepò Pavese, maar is ook aanwezig in de provincies van Padova (Veneto), Siena (Toscane), Bari (Apulië) en Siracusa (Sicilië). De Moscato geeft wijnen die altijd herkenbaar zijn aan de karakteristieke geur en smaak van muskaat.

 

Prosecco

 

Waarschijnlijk van oorsprong een druif uit Venezia Giulia, is de Prosecco vooral bekend geworden vanwege de gelijknamige mousserende wijn afkomstig uit Valdobbiadene (Veneto).

 

Tocai (Friulano)

 

De Tocai uit Italië moet vooral niet verward worden met de Hongaarse Tokaij, die heel andere wijnen geeft. De Tocai (Friulano) geeft mooie wijnen met een volle smaak en een droge aromatische afdronk, waarin minerale eigenschappen gecombineerd zijn met delicate tonen van perzik en peer.

 

Trebbiano (Toscano)

 

De Trebbiano is één van de meest aangeplante witte druivensoorten in Italië en kent diverse sub-variëteiten. De grootste aanplant van Trebbiano (Toscano) vinden we in Toscane, Lazio en Umbrië. De druif geeft sappige, milde en soms licht aromatische wijnen.

 

Verdicchio (Bianco)

 

De Verdicchio is één van de meest gewaardeerde autochtone druivensoorten in Italië. Hoofdzakelijk in de omgeving van Jesi en Matelica (Umbrië) aangeplant. Geeft een bleekgele wijn met een lichte structuur en een delicaat aroma.

 

Verduzzo Friulano

 

De autochtone druivensoort Verduzzo Friulano is voornamelijk in de heuvels van Ramandolo en de Colli Orientali del Friuli aangeplant. De druif geeft goudgele wijnen met een behoorlijk tannine-gehalte en honingzoete dessertwijnen met een rijk aroma.

(Bron: Italiaanse wijnwijzer)