Tijdens een van mijn vele Italiaanse reizen heb ik dit gerecht een keer gegeten in een goed visrestaurant. Natuurlijk is het 'openbreken' aan tafel van de hard geworden zoutkorst een spectaculair tafereel wat ik graag wilde herhalen thuis. Uiteindelijk blijkt dit een relatief eenvoudig te maken gerecht te zijn, waar natuurlijk de versheid en kwaliteit van de vis bepalend is.
De eenvoud met de ziltigheid maakt dit gerecht tot een heerlijk zomers gerecht.
Ingrediënten (4 personen)
1 hele zeebaars (ca. 1–1,2 kg), schoongemaakt maar met huid en schubben
2 kg grof zeezout
4 eiwitten
1 citroen, in dunne schijfjes
4 takjes verse rozemarijn
4 takjes verse tijm
2 teentjes knoflook, geplet
Olijfolie extra vergine (voor serveren)
Bereiding
Voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vis voorbereiden
Spoel de zeebaars kort af en dep droog. Vul de buikholte met citroenschijfjes, knoflook en kruiden. Zoutkorst maken Meng het zeezout met de eiwitten in een grote kom tot het licht vochtig aanvoelt en aan elkaar plakt.
Vis inpakken
Leg een laag zoutmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat, iets groter dan de vis. Leg de vis erop en bedek volledig met de rest van het zout. Druk stevig aan zodat er een dichte korst ontstaat.
Bakken
Zet de vis ca. 25–30 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte).
Serveren
Breek de zoutkorst voorzichtig open, verwijder het zout en de huid. Serveer het malse visvlees direct met een scheutje olijfolie.
Als alternatief kun je de bovenstaande Italiaanse kruiden ook door dille vervangen. Kies wat je zelf het lekkerste vindt.
Varieer ook gerust met andere vissoorten zoals forel of dorade. Persoonlijk inden wij het eten van de filet met uitsluitend olie en eventueel wat peper en zout naar smaak het summum. Samen met een fijn stukje brood een smaakvol gerecht.
Je kunt ook wat extra smaken toevoegen als olijf en tomaat, maar hou het beperkt. Je wilt de vis zo puur mogelijk eten!
WIJNTIP:
Bij dit delicate gerecht passen meerdere wijnen uit Italië. Het mooiste komen frisse, droge, licht minerale wijnen tot zijn recht met voldoende elegantie om de vis niet te overtreffen. Koop je favoriete wijn uit onderstaand voorstel
Interesse in meer recepten van ons? Bekijk onze recepten pagina. Heb je behoefte aan een algemeen wijnadvies bekijk dan onze wijn-spijs pagina's eens