Tijdens een van mijn vele Italiaanse reizen heb ik dit gerecht een keer gegeten in een goed visrestaurant. Natuurlijk is het 'openbreken' aan tafel van de hard geworden zoutkorst een spectaculair tafereel wat ik graag wilde herhalen thuis. Uiteindelijk blijkt dit een relatief eenvoudig te maken gerecht te zijn, waar natuurlijk de versheid en kwaliteit van de vis bepalend is. 

De eenvoud met de ziltigheid maakt dit gerecht tot een heerlijk zomers gerecht. 

 

Ingrediënten (4 personen)

1 hele zeebaars (ca. 1–1,2 kg), schoongemaakt maar met huid en schubben

2 kg grof zeezout

4 eiwitten

1 citroen, in dunne schijfjes

4 takjes verse rozemarijn

4 takjes verse tijm

2 teentjes knoflook, geplet

Olijfolie extra vergine (voor serveren)

 

Bereiding

Voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 200°C.

Vis voorbereiden

Spoel de zeebaars kort af en dep droog. Vul de buikholte met citroenschijfjes, knoflook en kruiden. Zoutkorst maken Meng het zeezout met de eiwitten in een grote kom tot het licht vochtig aanvoelt en aan elkaar plakt.

Vis inpakken

Leg een laag zoutmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat, iets groter dan de vis. Leg de vis erop en bedek volledig met de rest van het zout. Druk stevig aan zodat er een dichte korst ontstaat.

Bakken

Zet de vis ca. 25–30 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte).

Serveren

Breek de zoutkorst voorzichtig open, verwijder het zout en de huid. Serveer het malse visvlees direct met een scheutje olijfolie.

 

Als alternatief kun je de bovenstaande Italiaanse kruiden ook door dille vervangen. Kies wat je zelf het lekkerste vindt. 

Varieer ook gerust met andere vissoorten zoals forel of dorade. Persoonlijk inden wij het eten van de filet met uitsluitend olie en eventueel wat peper en zout naar smaak het summum. Samen met een fijn stukje brood een smaakvol gerecht. 

 

Je kunt ook wat extra smaken toevoegen als olijf en tomaat, maar hou het beperkt. Je wilt de vis zo puur mogelijk eten!

 

WIJNTIP:

Bij dit delicate gerecht passen meerdere wijnen uit Italië. Het mooiste komen frisse, droge, licht minerale wijnen tot zijn recht met voldoende elegantie om de vis niet te overtreffen. Koop je favoriete wijn uit onderstaand voorstel

Interesse in meer recepten van ons? Bekijk onze recepten pagina. Heb je behoefte aan een algemeen wijnadvies bekijk dan onze wijn-spijs pagina's eens

FiltersFilters

Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico DOC

Op de neus drukt het onmiddellijk de wijngaard en het land uit met fruitige en grasachtige tonen. Dit is de typische uitdrukking van Verdicchio wijn, gemakkelijk te drinken, met karakter in het alcoh...
€12,95

GUASTI

Gavi di Gavi DOCG - Guasti

De Gavi di Gavi van Guasti Clemente is een witte wijn, gemaakt van 100% Cortese druiven. Deze wijn heeft een strogele kleur met groene tinten en biedt een frisse, fruitige geur met een elegante toets....
€15,25

Tenuta Asinara

Vermentino di Sardegna - Indolente

De Indolente is een fruitige witte wijn met mineralen die de wijn het typische karakter van een Vermentino wijn uit Sardinië geven. Deze topkwaliteit Italiaanse wijn bestel je eenvoudig online bij IT...
€15,89

Giovinco

Etna Bianco DOC - Giovinco

Een frisse witte wijn met de kracht van de Etna: citrus, witte bloemen en een zilte, minerale toets. Lekker bij vis, pasta vongole of gewoon om van te genieten in goed gezelschap....
€24,50

Marco Bonfante

I Ronchetti Gavi di Gavi DOCG

In Italië staat op elk zichzelf respecterend visrestaurant een Gavi di Gavi op de kaart. Deze bij uitstek geschikte wijn voor bij menig visgerecht kenmerkt zich door een volle doch neutrale smaak. Da...
€18,69

Campo alla Sughera

Arioso Toscana Bianco IGT

Frisse, fruitige en rijke witte Vermentino wijn uit de Bolgheri streek aan de kust van Toscane....
€22,50

Tenuta Il Canovino

Lugana DOC Quarto Vecchio

Lichte, frisse Lugana vol citrus, appel en zachte mineraliteit. Sappig, zuiver en elegant. De perfecte witte wijn voor zonnige momenten en lichte gerechten....
€19,75
Pagina 1 van 1