Brunello di Montalcino DOCG; het hoe, wat en waar

Hallo wijngenieters! Vandaag gaan we het hebben over één van mijn favoriete Italiaanse wijnen: Brunello di Montalcino. Deze wijn wordt gemaakt in het prachtige Toscane in en rondom het dorpje Montalcino, en is één van de meest gewilde en gerespecteerde wijnen ter wereld.

Maar wat maakt deze wijn nu zo bijzonder? Dat heeft alles te maken met de productiemethode. Brunello di Montalcino wordt namelijk gemaakt van 100% Sangiovese druiven (Sangiovese Grosso), die alleen groeien op de zonnige heuvels rondom het pittoreske dorpje Montalcino.

Maar dat is nog niet alles. De productiemethode schrijft voor dat de wijn minimaal 4 jaar moet rijpen voordat hij verkocht mag worden, waarvan minstens 2 jaar in eikenhouten vaten en 4 maanden op fles. Daarnaast is er ook nog de Brunello di Montalcino Riserva die nog een jaar langere houtrijping ondergaat. Sommige producenten laten hun wijn zelfs wel 10 jaar rijpen voordat ze hem op de markt brengen. Dat is toewijding!

Maar waarom duurt dit proces zo lang? Dat heeft alles te maken met de complexiteit van de wijn. Brunello di Montalcino heeft een dieprode kleur en een intense geur en smaak van rijp rood fruit, kruiden en tabak. De tannines zijn stevig, maar zijdezacht, en de afdronk is eindeloos lang. Deze wijn is een ware smaakexplosie en daarom is het zo belangrijk dat hij lang genoeg rijpt om zijn volledige potentieel te bereiken.

Dus, als je op zoek bent naar een wijn die met liefde en toewijding is gemaakt en die je smaakpapillen laat juichen, dan is Brunello di Montalcino de wijn voor jou. En als je er één koopt, bewaar hem dan nog even, want hoe langer je hem bewaart, hoe beter hij wordt. 

Betere jaargangen Brunello

Er zijn verschillende jaargangen van Brunello di Montalcino wijnen die als "top jaargangen" worden beschouwd. Dit zijn jaargangen waarin de weersomstandigheden optimaal waren en de druiven van uitstekende kwaliteit waren. Natuurlijk zijn er ook nog verschillen per wijnmaker en helling. In algemeenheid worden alleen in de topjaren de Brunello di Montalcino Riserva wijnen gemaakt. In mindere jaren worden de druiven gebruikt van deze tophellingen om een nog altijd goede ondergrens te geven aan de wijnen.

Hier zijn enkele van de beste jaargangen van Brunello di Montalcino van de laatste 15 jaar:

2010: Dit wordt beschouwd als een uitstekend jaar voor Brunello di Montalcino. Het was een warm en droog jaar met weinig regen, wat resulteerde in volle, rijke en geconcentreerde wijnen met intense aroma's en smaken.
2013: Dit was een ander warm en droog jaar met veel zonneschijn, wat resulteerde in wijnen met een goede balans tussen zuurgraad en tannines. Deze wijnen hebben een lange levensduur en zijn geschikt om nog enkele jaren te bewaren.
2015: Dit was een relatief koel jaar met een matige hoeveelheid regen, wat resulteerde in wijnen met een uitstekende balans tussen fruitigheid en kruidigheid. Deze wijnen zijn zeer elegant en kunnen worden bewaard voor een langere tijd.
2016: Dit was een ander warm en droog jaar, maar met wat meer regen dan in 2010 en 2013. Hierdoor zijn de wijnen iets minder geconcentreerd, maar nog steeds zeer elegant en complex.
2012: Dit was een relatief koel en regenachtig jaar, wat resulteerde in wijnen met een hoge zuurgraad en levendige fruittonen. Deze wijnen zijn zeer verfijnd en hebben een lange levensduur.