De Ripasso wordt wel de baby Amarone genoemd. De basis van de Ripasso komt uit dezelfde druivenrassen als die gebruikt worden voor de Amarone. Echter niet volledig ingedroogd.
Ripasso steeds populairder
De Ripasso wordt wel de baby Amarone genoemd. De basis van de Ripasso komt uit dezelfde druivenrassen als die gebruikt worden voor de Amarone. Echter niet volledig ingedroogd. In een tweede fermentatie wordt de wijn in contact gebracht met de resten van de druiven die voor de Amarone zijn gebruikt en inmiddels zacht geperst. Hierdoor wordt de smaak van de Ripasso een stuk intenser nog dan bijvoorbeeld de Valpolicella Classico (Bekijk alle wijnen uit de Valpolicella streek)
Veel van de Ripasso wijnen kenmerken zich door de aanwezigheid van rijp fruit en lichte kruidigheid. De wijnen zijn vol van smaak en hebben een fraaie complexiteit. De Ripasso superiore kent nog minimaal een jaar langere rijping als de Ripasso.
De methode die voor het maken van de wijnen wordt gebruikt heet appassimento. Hierbij worden de druiven laat geplukt en na de pluk in veelal houten kratjes nog eens ingedroogd. De opbrengst wordt hierdoor lager maar de wijnen krijgen een hele intense smaak.
Benieuwd naar ons aanbod van Amarone, bekijk onze fraaie selectie Amaone della Valpolicella wijnen