Appassimento wijnen; ingedroogde druiven met een warme smaak

Appassimento is een traditionele productiemethode voor wijn in Italië, bekend om zijn rijke, volle smaken en complexe aroma's. Deze wijnen worden gemaakt door de druiven te laten drogen voordat ze worden geperst, wat resulteert in een hoger suikergehalte en een verhoogde concentratie van aroma's en smaken.

Het appassimento-proces vindt plaats in de vroege herfst, wanneer de druiven worden geoogst en vervolgens op rieten matten of manden worden gelegd om te drogen. Dit proces duurt meestal twee tot drie maanden, waardoor de druiven een groter suikergehalte en een verhoogde concentratie van smaken en aroma's ontwikkelen.

Bekend voorbeeld van deze techniek is de Amarone della Valpolicella wijnen. Bekijk onze speciale pagina met deze wijnen. 

Appassimento wijnen

Wijnen die met deze methode zijn gemaakt, worden vaak beschouwd als een van de beste in Italië, bekend om hun rijke en intensieve smaken van bessen, rozijnen en specerijen. Ze zijn ook perfect om te combineren met vele gerechten, zoals gerijpte kazen, vleesgerechten, gebakken of gerookte vleeswaren

Appassimento is een oude techniek waarmee wijnmakers de rijkdom en complexiteit van hun wijnen kunnen versterken. Het proces begint met het plukken van druiven die rijper zijn dan de gemiddelde oogst. Deze druiven worden dan op speciale rekken gelegd en blootgesteld aan de zon, waardoor ze kunnen drogen. Dit proces duurt meestal enkele weken tot een paar maanden, afhankelijk van het soort druiven en de gewenste resultaten.

Tijdens het drogen verliest de druif veel van zijn vocht, wat resulteert in een verhoogde concentratie van suikers, aroma's en tannines. Het resultaat is een druif met een intenser en complexer karakter, die leidt tot wijnen met een unieke smaak en diepe kleur.

Nadat de druiven zijn gedroogd, worden ze geperst en vergist, waarbij de suikers omgezet worden in alcohol. De wijn wordt dan verder gerijpt in vaten, waarbij de smaken en aroma's verder verrijken en verfijnen. Het resultaat is een appassimento wijn met een rijke, volle smaak en een diepe kleur, die perfect is voor het paaien met stevige gerechten en vlees.

Kortom, appassimento is een traditioneel proces waarmee wijnmakers unieke, complexe wijnen kunnen creëren. Als u op zoek bent naar een bijzondere ervaring, overweeg dan eens een appassimento wijn uit Italië.