Barolo : koning der wijnen uit Piëmonte

Barolo is een bijzondere wijn die steeds meer in populariteit groeit. Het is een unieke wijn die door wijnkenner over de hele wereld wordt geroemd. In dit artikel zullen we uitleggen waarom Barolo nu zo'n bijzonder product is.

  1. Ten eerste is Barolo een wijn die wordt gemaakt van de Nebbiolo druif, een zeldzame druivensoort die alleen groeit in de Piemonte regio van Noord-Italië. Deze druif wordt beschouwd als een van de beste ter wereld en wordt gebruikt voor de productie van sommige van de meest beroemde wijnen, waaronder Barolo en Barbaresco. Ons hele assortiment Barolo bekijken ? 
  2. Ten tweede wordt Barolo beschouwd als een wijn met een hoge kwaliteit en een uitzonderlijke smaak. De wijn heeft een robijnrode kleur en een complex smaakprofiel met tonen van rood fruit, specerijen, tabak en leer. Barolo is ook een wijn die beter wordt met de tijd, waardoor hij nog meer waardevol wordt naarmate hij ouder wordt.
  3. Ten derde is Barolo een wijn die perfect aansluit bij veel verschillende gerechten. Het is een uitstekende keuze voor een bij veel verschillende gerechten, van rood vlees tot wild en gevogelte.
  4. Tot slot is Barolo een wijn die uitstekend bewaard blijft. Wijnkenners waarderen deze wijn om zijn vermogen om te verbeteren naarmate hij ouder wordt, en de meeste Barolo wijnen zijn in staat om jarenlang goed te blijven. Goeie Barolo wijnen kunnen op de juiste manier gemakkelijk 10 tot 20 jaar rijpen. Uitstekende jaargangen van Barolo zijn o.a. geweest 2004, 2006, 2015 en 2016. Prima jaren zijn geweest 2008, 2010, 2013 en 2018

Barolo wijn komt uit het gelijknamige dorp in de 'Langhea' enkele kilometers ten zuiden van Alba. De Barolo mag officieel worden gemaakt in elf "communes" of dorpsgebieden, allemaal gelegen op de schilderachtige Langhe heuvels gevormd door eeuwen van wijnbouw en gedomineerd door middeleeuwse kastelen - waaronder dat van Barolo zelf.

Barolo regio

Dankzij het landbouwgenie van graaf Camillo Benso van Cavour (die tevens de eerste minister-president van Italië was) en de intuïtie van Giulia Colbert Falletti, de laatste markies van Barolo, begon men halverwege de 19e eeuw met de productie van Barolo wijn. Deze bijzonder rijke en harmonieuze wijn werd de beste ambassadeur van de familie Savoye en vertegenwoordigde Piemonte aan alle koninklijke hoven van Europa.

Samen met Barbaresco zag Barolo in de loop van de 20e eeuw vele verenigingen opkomen ten gunste van deze wijn die uiteindelijk leidden tot de oprichting van het Consortium en de toekenning van de status van Doc en vervolgens Docg en ten slotte, in 2005.

Deze fascinerende kwaliteiten brachten de adel van de 19e eeuw ertoe deze wijn de titel "Koning der wijnen en wijn der koningen" te geven. Barolo moet minstens drie jaar rijpen, waarvan anderhalf jaar in eikenhouten vaten. Als de rijping vijf jaar duurt, krijgt de Barolo de aanduiding Riserva.

Bekijk ons hele assortiment Barolo wijnen of onze Cru Barolo wijnen