De Smaakvolle Classificaties van Italiaanse Wijnen: DOCG, DOC, IGT ... en Meer

Zoals wel in meer landen zijn de Italianen verzot op allerlei aanduidingen op wijnflessen. Volgens de één gedreven voor het innen van belasting; voor de ander een leidraad voor de keuze van de juiste wijn.

Voor beide is natuurlijk wat te zeggen, maar waar staan de aanduidingen nu eigenlijk voor? Hieronder een overzicht van de verschillende aanduidingen. Daarnaast is het lezen van een etiket in Italië veelal een duidelijk signaal naar de wijn. Lees hier verder over de etiketten op wijnflessen in Italië.

Italië, het mekka van verfijnde wijnen, onthult een intrigerend classificatiesysteem dat de kenmerken en kwaliteit van elke fles definieert. Leer meer over de onderscheidende labels, zoals DOCG, DOC, en IGT, en ontdek hoe deze codes een wegwijzer zijn naar de rijke diversiteit en geschiedenis van Italiaanse wijnen.

1. DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) is het hoogste niveau van Italiaanse wijnkwaliteit. Deze classificatie geeft niet alleen de herkomst aan, maar garandeert ook strikte productienormen. Ontdek waarom een DOCG-label geen belofte is van een hele goede en lekkere wijn maar wel een garantie is voor een kwaliteitsproces, zoals elke aanduiding. 

2. DOC - Een Authentieke Expressie van Herkomst

Denominazione di Origine Controllata (DOC) is een krachtige classificatie die de traditionele wijnen van specifieke regio's omarmt. Leer hoe deze aanduiding de unieke eigenschappen van de bodem, het klimaat en de druivenvariëteiten weerspiegelt, waardoor elke fles een ambassadeur wordt van zijn herkomst. 

3. IGT - Innovatie en Creativiteit

Indicazione Geografica Tipica (IGT) biedt wijnmakers een speelveld voor innovatie en creativiteit. Ontdek hoe deze classificatie deuren opent voor nieuwe stijlen en variëteiten, terwijl het de wortels in de lokale terroir behoudt. IGT-wijnen vertellen het verhaal van gedurfde experimenten en regionale diversiteit. Enkele van de allerbeste wijnen gemaakt door gepassioneerde wijnmakers vallen dus ook in deze categorie

4. IGP - Indicazione Geografica Protetta

IGP is een classificatie binnen het Italiaanse wijnclassificatiesysteem en is vergelijkbaar met het Franse AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) systeem. De term "Indicazione Geografica Protetta" geeft aan dat de wijn afkomstig is uit een specifieke geografische regio en dat bepaalde kwaliteits- en productiecriteria in acht zijn genomen, maar minder strikt dan bij de hogere classificatie niveaus zoals DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) en DOC (Denominazione di Origine Controllata). IGP biedt wijnproducenten enige flexibiliteit en ruimte voor innovatie in de wijnbereiding, terwijl het nog steeds de karakteristieken van de regio weerspiegelt.

5. DOP - Denominazione di Origine Protetta

Deze classificatie is onderdeel van het Italiaanse systeem voor de bescherming van herkomst en kwaliteit van landbouwproducten, waaronder ook wijn.

De term "Denominazione di Origine Protetta" geeft aan dat de wijn afkomstig is uit een specifieke geografische regio en voldoet aan strikte regels met betrekking tot de druivenvariëteiten die mogen worden gebruikt, de productiemethoden en andere criteria die de unieke kenmerken van de regio waaruit de wijn komt, waarborgen. DOP is een hogere classificatie dan IGP (Indicazione Geografica Protetta) en wordt vaak geassocieerd met wijnen van hoge kwaliteit en een sterke link met hun herkomst.

In algemeenheid geven de bovenstaande aanduidingen dus zeker een indicatie voor een goede fles wijn; maar laat je alsnog verassen en probeer gewoon! Proost op de veelzijdigheid en pracht van Italiaanse wijnen!