Chianti wijnen – ontdek de smaken van Toscane
Chianti is misschien wel de bekendste rode wijn uit Italië – en terecht! Deze wijn uit het hart van Toscane wordt al eeuwenlang gemaakt van hoofdzakelijk de Sangiovese-druif, en staat bekend om zijn frisse zuren, kersenfruit en kruidige elegantie. Maar binnen Chianti zit veel variatie. Van de klassieke Chianti Classico tot de regionale trots uit Colli Senesi of Rufina: elke subzone heeft z’n eigen karakter.
Wat is Chianti precies?
Chianti DOCG is een beschermde herkomstbenaming voor rode wijnen uit een breed gebied in Toscane. De regels schrijven voor dat de wijn voor minimaal 70% uit Sangiovese moet bestaan (bij Chianti Classico zelfs 80%). De overige druiven mogen inheemse of internationale rassen zijn, zoals Canaiolo of Merlot.
Chianti vs. Chianti Classico – wat is het verschil?
Chianti DOCG
Komt uit een groot wijngebied dat zich uitstrekt van net ten zuiden van Florence tot aan Arezzo en Siena. Hier vallen ook een aantal subzones onder (zie verderop). Deze wijnen zijn vaak iets eenvoudiger en fruitiger van stijl – lekker toegankelijk.Chianti Classico DOCG
Dit is het originele, historische hart van de Chianti-regio, tussen Florence en Siena. Alleen wijn uit dit kerngebied mag Chianti Classico heten – te herkennen aan het zwarte haantje (Gallo Nero) op de hals. De eisen zijn strenger: minstens 80% Sangiovese, een langere rijpingstijd en vaak meer diepgang. Denk aan rijpere aroma’s, stevige structuur en bewaarpotentieel.