Iberico vingers van de kamado met aïoli
De karakteristieken van Ibérico vingers
Ibérico vingers, ook wel bekend als "Iberico Secreto Fingers", zijn een exclusief deel van het Ibérico-varken, afkomstig uit Spanje. Dit vlees is bijzonder vanwege zijn rijke marmering, wat zorgt voor een ongekend sappige en volle smaak. De naam "vingers" verwijst naar de langgerekte, smalle vorm van deze stukjes vlees, die zich perfect lenen voor grillen of bakken. Ze zijn zonder bot leverbaar. Je koopt deze vingers bij de betere slagers of online.
Dankzij het natuurlijke dieet van het Ibérico-varken – met name eikels (bellota) – hebben Ibérico vingers een subtiele nootachtige ondertoon en een intense hartige smaak. De combinatie van malsheid, sappigheid en die diepe, volle aroma’s maakt dit stuk vlees een ware delicatesse voor liefhebbers van topkwaliteit vlees. Ideaal voor een langzame bereiding op lage temperatuur, waarbij de vetdooradering smelt en een onweerstaanbare smaak vrijgeeft.
Ingredienten:
- Iberico ribvingers
- je favoriete rub voor varkensvlees
Marineer je vlees het liefst een dag eerder al en laat dit intrekken. Haal het een uur voor begin uit je koelkast. Steek je kamado vast aan en verwarm hem voor op 110-120 graden. Indien mogelijk doe je de helft op de indirecte grilmethode en zet je een gietijzeren grill op de andere helft met de directe verwarming.
Op de indirecte zijde begin je gedurende 1,5 uur de vingers te garen, het beste is hier een druippan onder te zetten omdat er best wel wat vet uitkomt. Zijn ze na 1,5 uur goed en zelfs al knapperig dan kan je naar eigen smaak ze nog even flink afgrillen op de grillplaat. Stook daarvoor de Kamado eerst nog wel even flink op.
Voor de aïoli
- neem een echte romige mayoniaise of maak deze zelf
- citroen
- verse knoflook
- Peper & zout
- goede olijfolie
Meng alle ingredienten naar smaak door elkaar. Voorkeur is de verse knoflook te nemen en deze te raspen. Hoeveelheden doe ja naar eigen smaak.
Wijnadvies:
Bij dit gegrilde vleesgerecht kun je een groot assortiment wijnen neerzetten, persoonlijk vind ik een goede Primitivo hier prima bij passen. Neem de Tenuta Giustini 'Areale' Primitivo di Manduria. Deze wijn heeft voldoende body om naast deze heerlijke vingers met aïoli je een fijne proeverij te bezorgen.