Selectie Edwin
"Vaak worden wij benaderd door een wijnboer die op zoek is naar een verkoopkanaal in de Benelux. Wij laten dan meestal een proefdoosje opsturen en gaan eens lekker proeven. We kijken dan niet naar de inkoopprijs, maar kijken eerst of de wijn ons bevalt. Als de wijn bevalt vragen we ons af wat een eerlijke prijs is voor onze klanten en pas dan kijken we naar de inkoopprijs. We hebben dan snel een beeld of we de wijn kunnen aanbieden voor een goede prijs voor consument en wijnboer. Bij Giribaldi waren we heel snel om. Zowel de witte wijnen als de Barolo en Barbaresco zijn heerlijk en goed geprijsd. De Barolo uit de Cru van Ravera viel mij gelijk op door de elegantie. Lange nasmaak, mooie neus en prachtige smaken. Overduidelijk had ik een herkenning van rozenblaadjes, wat zo vaak bij een goede Barolo het geval is. Dat de wijn ook nog eens biologisch is gemaakt, geeft nog een extra reden om hem in mijn favorieten te zetten."
Type wijn | Rode wijn, Droog |
Smaak | Complex, krachtig en verfijnd |
Neus | Roos, kers, aarde en kruiden |
Regio | Piemonte (Novello, Barolo cru Ravera) |
Classificatie | DOCG |
Drinkvenster | Op dronk vanaf ±5 jaar, houdbaar 15-25 jaar |
Wijn/spijs | Vlees, Wild, Pasta, Kaas |
Kracht zonder compromis
In het glas toont de Barolo Ravera een robijnrode kleur met oranjebruine accenten. De eerste indruk is streng en intens, maar niet kil: hij trekt je in met dat typische Barolo-burgundenspel van rijp rood fruit en minerale strakheid.
De smaak is gelaagd: kersen, pruimen en wild fruit eerst, dan komen tonen van rokerige aarde, tabak en een hint van leer. De tannines zijn stevig maar fijn en geven samen met de zuurgraad die frisse lift. Houtgebruik is aanwezig, gevolgd door een subtiele vanille-noot; hout is ondersteunend, niet overheersend.
De neus opent mooi: rozen en bosbessen, met aarde, natte stenen en wat kruiden. Na verloop van tijd sluipen ook tonen van zoethout of tabak binnen. De balans tussen fruit, zuren en tannine is precies wat deze wijn zijn lengte en elegantie geeft.
De druif Nebbiolo (100 %) toont zich hier in al zijn nuance: terroir uit de cru Ravera in Novello, met bodems van klei en kalk die hem structuur geven. De vinificatie is klassiek, met lange schilinweking, gevolgd door jarenlange rijping in hout en daarna rust in fles. Serveer op ca. 18°C, decanteren gewenst, zeker bij jongere flessen.
Past geweldig bij een stoofgerecht van rood vlees, wild, of eend. Ook bij rijke pasta’s met truffel of paddenstoelen komt hij tot zijn recht. En wie houdt van sterke kaas: ook daar durft hij zich weleens te bewijzen. Proef met vrienden, geniet samen, want deze Barolo verdient tijd én aandacht.
Ratings laatste 3 jaargangen Barolo Ravera DOCG door James Suckling: 2020/2021: nog geen officiële beoordeling gevonden (Giribaldi Barolo algemeen wel 90+ bij Suckling) 2019: 92 punten 2018: 91 punten
- Merk: Agricola Mario Giribaldi
- Alcohol % 14.5
- Volume 750 ml
- Temperatuur aanbevolen 18 graden
- Druiven 100 % Nebbiolo
